28 Ekim 2011 Cuma

CHICAGO

Görmek istediğim yerleri paylaşmaya devam ediyorum.
Chicago onlardan bir tanesi.Bir programda görüp vurulmuştum :) 
Aslında yeşil, sakin ve küçük yerlerden hoşlanırım ama neden bilmiyorum burayı görmeyi gerçekten çok istiyorum.
Sanki uzay üssü gibi di mi...
Bu kadar çok modern yapının bir arada oldu ama bu gökdelenlerin insanı hiç rahatsız etmediği nadir yerlerden bir tanesi sanırım.Hepsi de bir düzen içinde birbirine uyum içinde yapılmış gibi....

Hakkında birazcık bilgi;

Şikago adı kızılderili dilinde güçlü anlamına gelen “chicagau”dan gelmektedir. Eskiden kızılderililere ait olan şehir, bölgeye gelen ilk Avrupalı gezgin misyonerler Louis Jolliet ve Jacques Marquette tarafından satın alınmıştır.
Şikago’nun “rüzgârlı şehir” olarak anılması ise hava akımının yoğun olması ile bağlantılı değildir. Bu yakıştırma, Şikago’nun çalkantılı siyasi hayatından ileri gelmektedir. Kozmopolit şehrin siyasete yön vermesi ve siyaseti yönlendiren isimlerin Şikago’dan çıkması nedeniyle “rüzgârlı şehir” olarak anılmaktadır.

Illinois eyaletinin en büyük şehri ve Amerika’nın en büyük 3. şehri olan Şikago; gökdelenleriyle, filmleri ve müzikalleriyle özdeşleşmiş bir şehirdir. Gerçek caz ve blues müziklerinin doğduğu yerdir. Michigan Gölü ve göle dökülen nehirler arasında, ada şehri hissi uyandırır. Adeta bir denizi andıran Michigan Gölü kıyısı boyunca sıralanan gökdelenler, geleceğin mimarisini bugüne yansıtmaktadır.

Şikago’nun şehir planlaması çok düzenli ve ulaşımı kolaydır. Bu nedenle çok büyük bir şehir olmasına karşın Şikago’da kaybolmanız söz konusu değildir. State ve Madison caddelerinde, 0–0 noktası olarak numaralandırılmış 9 tane boyuna ve 8 tane enine kesişen caddeden oluşan demiryolu sistemi bulunur. Gökdelenlerin arasında yerden 6 metre yükseklikte kurulu metro sistemi üzerinde metrolar hızla geçerken, aşağıda normal trafik devam eder.

Şehirleşmenin çok ileri olmasına karşın, yeşil alanlar azımsanmayacak kadar çoktur. Binalar ve doğa ahenk içindedir. Sanat ve bilim müzeleri, kilometrelerce uzanan kum plajları, devasa doğa parkları ve modern mimarisiyle Şikago; kesinlikle görülmeye değer, çok yönlü bir şehirdir.
  

Buyrun Siz karar verin haksızmıyım :)














1 yorum:

  1. çok güzel bir şehir gerçekten bende gitmek istiyorum !!!

    YanıtlaSil